Na ciasto
2 łyżki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
około 185 ml wody
½ łyżeczki cukru
7 g suchych drożdży
Góra pizzy
80 g pieczarek
3-4 duże cebule, pokrojone w kostkę
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka oleju słonecznikowego
200 g sera, startego
1.Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
W między czasie na patelni podsmażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodać grzyby; smażyć przez chwilę.
2.
Posmarować blachę olejem. Wyrobić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej przez około 5 minut. Mokrymi rękami rozciągnąć ciasto na blasze, ewentualnie rozwałkować cienko.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C.
3.Rozprowadzić śmietanę na cieście, następnie nałożyć cebulę i grzyby. Górę posypać serem. Piec 15-18 minut. Pokroić na kawałki i podawać natychmiast.
Porady
Jako, że ciasto musi być bardzo cienkie najlepiej ciasto wyrobić dzień wcześniej i wstawić przykryte do lodówki.
Komentarze