Pizza alzacka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarte flambee

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    ½ łyżeczki soli
    350 g mąki pszennej
    około 185 ml wody
    ½ łyżeczki cukru
    7 g suchych drożdży
    Góra pizzy
    80 g pieczarek
    3-4 duże cebule, pokrojone w kostkę
    200 g kwaśnej śmietany
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    200 g sera, startego

Pizza alzacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
    W między czasie na patelni podsmażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodać grzyby; smażyć przez chwilę.
  • 2.
    Posmarować blachę olejem. Wyrobić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej przez około 5 minut. Mokrymi rękami rozciągnąć ciasto na blasze, ewentualnie rozwałkować cienko.
    Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 220 ° C.
  • 3. Rozprowadzić śmietanę ​​na cieście, następnie nałożyć cebulę i grzyby. Górę posypać serem. Piec 15-18 minut. Pokroić na kawałki i podawać natychmiast.

Porady

Jako, że ciasto musi być bardzo cienkie najlepiej ciasto wyrobić dzień wcześniej i wstawić przykryte do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy