„Pizza” bakaliowa

0 (0 ocen)

Dla odmiany proponuję słodką wersję pizzy:). Kokosowa kruszonka , bakalie oraz pachnące ciasto drożdżowe-czego chcieć więcej?!

Składniki:

  • Średnica 30 cm

    Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • ¼ kostki drożdży,
    • 1 łyżka cukru,
    • Szczypta soli,
    • 4 łyżki oleju,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 1 jajko,
    • Białko do posmakowania brzegu

    Nadzienie:
    • 30 dag bakaliowej mieszanki ( u mnie morele, figi, daktyle, orzechy włoskie i rodzynki),
    • 50 dag kokosu,
    • 10 dag mąki,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • Około 10 dag masła

„pizza” bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier.
    Mąkę przesypujemy do miski, wlewamy mleko oraz dokładamy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do podrośnięcia.

    Gotowe ciasto wałkujemy na średnicę 30 cm. Przekładamy na spód od tortownicy o tej samej grubości. Formujemy wyższe brzegi i smarujemy je białkiem.

    Na cieście układamy pokrojone bakalie. Nakładamy na nie kruszonkę. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C.
  • Po wyłożeniu bakalii 2. Nadzienie: Bakalie kroimy na mniejsze części.
  • Gotowe do pieczenia 3. Mąkę, kokos, cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich starte na grubych oczkach masło. Delikatnie rozkruszamy kruszonkę w dłoniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy