Nadzienie:
• 30 dag bakaliowej mieszanki ( u mnie morele, figi, daktyle, orzechy włoskie i rodzynki),
• 50 dag kokosu,
• 10 dag mąki,
• 2-3 łyżki cukru,
• Około 10 dag masła
„pizza” bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier.
Mąkę przesypujemy do miski, wlewamy mleko oraz dokładamy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do podrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na średnicę 30 cm. Przekładamy na spód od tortownicy o tej samej grubości. Formujemy wyższe brzegi i smarujemy je białkiem.
Na cieście układamy pokrojone bakalie. Nakładamy na nie kruszonkę. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C.
2.Nadzienie: Bakalie kroimy na mniejsze części.
3.Mąkę, kokos, cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich starte na grubych oczkach masło. Delikatnie rozkruszamy kruszonkę w dłoniach.
Komentarze