Pizza diabelska - potrójnie pikantna!

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Pizza diabelnie ostra, dla miłośników pikantnych klimatów. Potrójnie ostra, bo są na niej: pikantne salami, ostra papryczka konserwowa i świeża papryczka chili. Oprócz tego dużo pieprzu. Efekt jest ostrrry:).

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanka mleka
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Dodatki:
    100g mozzarelli
    koncentrat pomidorowy
    5 plastrów pikantnego salami
    3 duże pikantne papryczki z zalewy
    1 świeża papryczka chilli
    pieprz świeżo mielony

Pizza diabelska - potrójnie pikantna! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
  • 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy obficie pieprzem. Wykładamy mozzarellę, salami, pokrojone papryczki z zalewy i pokrojoną papryczkę chili.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy