Pizza domowa - nasza ulubiona

0 (0 ocen)

Do farszu możemy dodać wszystko co lubimy, dzięki czemu możemy przemycić produkty, które zalegają w lodówce.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    30 g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    łyżeczka cukru
    1/4 szklanki oleju
    sól

    farsz:
    1 cebula
    300 g pieczarek
    1 papryka ( u mnie zielona)
    1 laska dobrej kiełbasy ( u mnie podwawelska wędzona)
    100 g wędzonego boczku lub wędliny ( u mnie parówki)
    sól, pieprz, papryka ostra, oregano
    olej

    mały koncentrat pomidorowy
    20 dag startego żółtego sera

Pizza domowa - nasza ulubiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do dużej miski wlać mleko i wkruszyć drożdże, posypać cukrem. Dobrze wymieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( przykryć ściereczką).
    Farsz: Na rozgrzanym oleju (jeśli używamy boczku pomijamy olej) podsmażyć pokrojoną kiełbasę i wędline, następnie dodać pokrojoną w talarki cebulę i zrumienić. Następnie dorzucić oczyszczone i pokrojone pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Dużą blachę wylepić ciastem, ponakłuwać je widelcem. Ciasto posmarować cienką warstwą koncentratu pomidorowego. Następnie nałożyc farsz i posypać serem. Piec ok. 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy