SKŁADNIKI NA CIASTO;
30 dag mąki pszennej
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłej wody
przyprawa do pizzy--według swojego smaku
2-3 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA FARSZ:
ok.1 kg pieczarek
2 cebule
25-30 dag sera żółtego-zetrzeć na grubej tarce
sól.pieprz
keczup
Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Cebulkę kroimy w ósemki,podsmażamy na maśle,pieczarki obieramy kroimy w talarki dodajemy do cebulki ---podsmażamy,doprawiamy do smaku (sól,pieprz.bazylia,oregano,zioła prowansalskie)--studzimy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru--odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miseczki,dodajemy wyrośnięty zaczyn-wyrabiamy,na sam koniec dodajemy olej--ciasto musi odchodzić od ręki.
Ciasto od razu rozwałkować na blaszkę i podpiec 10 minut.Następnie wyjmujemy i gorące ciasto smarujemy keczupem (łagodnym lub pikantnym--jaki lubimy) posypujemy połową sera startego na grubej tarce,rozłożyć farsz pieczarkowy .I zapiekamy ok.20 minut. Po wyłączeniu piekarnika pizzę posypujemy pozostałą ilością sera i wkładamy do ciepłego piekarnika aby ser się rozpuścił.
Komentarze