PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Doskonała dla tych co nie lubią grubego ciasta

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO;
    30 dag mąki pszennej
    1/2 kostki drożdży
    szczypta soli
    3/4 szklanki ciepłej wody
    przyprawa do pizzy--według swojego smaku
    2-3 łyżki oleju
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    ok.1 kg pieczarek
    2 cebule
    25-30 dag sera żółtego-zetrzeć na grubej tarce
    sól.pieprz
    keczup

Pizza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:
    Cebulkę kroimy w ósemki,podsmażamy na maśle,pieczarki obieramy kroimy w talarki dodajemy do cebulki ---podsmażamy,doprawiamy do smaku (sól,pieprz.bazylia,oregano,zioła prowansalskie)--studzimy.
    PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru--odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miseczki,dodajemy wyrośnięty zaczyn-wyrabiamy,na sam koniec dodajemy olej--ciasto musi odchodzić od ręki.
    Ciasto od razu rozwałkować na blaszkę i podpiec 10 minut.Następnie wyjmujemy i gorące ciasto smarujemy keczupem (łagodnym lub pikantnym--jaki lubimy) posypujemy połową sera startego na grubej tarce,rozłożyć farsz pieczarkowy .I zapiekamy ok.20 minut. Po wyłączeniu piekarnika pizzę posypujemy pozostałą ilością sera i wkładamy do ciepłego piekarnika aby ser się rozpuścił.

Porady

Do pizzy możemy dawać dowolne składniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy