Pizza na cienkim cieście idealnym

0 (0 ocen)

Najlepsze ciasto na pizzę robi mój mąż. Zawsze robił je "na oko" a ja podpatrywałam. W końcu udało mi się stworzyć proporcje i dzielę się przepisem. Jest to pizza dla tych, którzy nie lubią czuć się napchani ciastem ale też nie lubią cienkich, bardzo chrupiących blatów. Ideał :)

Składniki:

  • 30 gram drożdży
    1,5 szklanki mąki
    200 ml wody bardzo ciepłej
    łyżka cukru
    łyżka oleju
    płaska łyżeczka soli

Pizza na cienkim cieście idealnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn drożdżowy 1. Zaczynamy od zaczynu: w śreniej wielkości misce mieszamy drożdże z wodą, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy zgrubsza, pozostawiamy rozczyn w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu aby zaczął pracowaćc. Jeśli szybko nie urośnie, oznacza to że mamy stare drożdże.
  • 2. Do zaczynu dodajemy, sól, resztę mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy odchodzi od dłoni dodajemy olej, wyrabiamy nadal. Czas wyrabiania tej ilości ciasta to conajmniej 15 minut. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki z piekarnika.
  • 3. Placki układamy na pergaminie. Smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy