Pizza na ziemniaczanym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

z kabanosami i kiszoną kapustą.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg. ziemniaków
    300g. mąki pszennej
    30g. świeżych drożdży
    100ml. ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka suszonego oregano
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 jako

    Farsz:
    300g,kiszonej kapusty
    200g.kabanosów
    kilka plastrów kiełbasy żywieckiej
    1 kiszony ogórek
    1 pomidor
    1 cebula
    200g. sera żółtego
    keczup
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Pizza na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przepyszna pizza.Polecam. 1. Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie ,przecedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie,odstawiamy.W dużej misce drożdże mieszamy z mlekiem,wsypujemy sól,cukier,oregano,wlewamy oliwę,wsypujemy mąkę,dodajemy ziemniaki,dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30min.(aby drożdże zrobiły swoje).W międzyczasie kapustę drobno kroimy,cebulę w piórka,ogórki w plasterki,kabanosy w ukośne dwu centymetrowe kawałki,pomidor w plastry.Rozgrzewamy piekarnik do 200`C.Ciasto rozpłaszczamy ręką i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na dość duży placek. Przekładamy go na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną bułką tartą,nakłuwamy widelcem na całej powierzchni,wkładamy do piekarnika na 15min.Po czasie wyjmujemy ciasto smarujemy keczupem,rozkładamy farsz,posypujemy startym serem,wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15minut.Pizzę kroimy na kawałki,delikatnie posypujemy oregano.SMACZNEGO


    ...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy