Pizza na ziemniaczanym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie ,przecedzamy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie,odstawiamy.W dużej misce drożdże mieszamy z mlekiem,wsypujemy sól,cukier,oregano,wlewamy oliwę,wsypujemy mąkę,dodajemy ziemniaki,dokładnie mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30min.(aby drożdże zrobiły swoje).W międzyczasie kapustę drobno kroimy,cebulę w piórka,ogórki w plasterki,kabanosy w ukośne dwu centymetrowe kawałki,pomidor w plastry.Rozgrzewamy piekarnik do 200`C.Ciasto rozpłaszczamy ręką i rozwałkowujemy, podsypując mąką, na dość duży placek. Przekładamy go na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną bułką tartą,nakłuwamy widelcem na całej powierzchni,wkładamy do piekarnika na 15min.Po czasie wyjmujemy ciasto smarujemy keczupem,rozkładamy farsz,posypujemy startym serem,wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15minut.Pizzę kroimy na kawałki,delikatnie posypujemy oregano.SMACZNEGO
Komentarze