Pizza orkiszowa z karczochami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski.
Drożdże wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę.
Stopniowo dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei.
Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż.
Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.
2.Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce.
Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy.
Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli.
Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów.
3.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200 stopni z termo obiegiem).
Komentarze