Pizza po meksykańsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pizza będzie bardziej pikantna, jeśli do mięsa dodamy posiekaną paprykę chili lub habanero.

Składniki:

  • ok. 35 dag mąki
    30 dag mielonego mięsa wołowego
    2,5 dag drożdży
    po łyżce oleju i masła
    łyżeczka przyprawy meksykańskiej
    łyżeczka oregano
    50 ml przecieru pomidorowego
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    czerwona cebula
    30 dag żółtego sera
    ząbek czosnku
    sól

Pizza po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody. Wlewamy olej i 150 ml wody. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w piórka, a papryki w paski. Wołowinę podsmażamy na maśle.
    Dodajemy przyprawę, oregano, sól i czosnek.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blachę. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy mięso, paprykę i cebulę. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy