Pizza będzie bardziej pikantna, jeśli do mięsa dodamy posiekaną paprykę chili lub habanero.
Składniki:
ok. 35 dag mąki
30 dag mielonego mięsa wołowego
2,5 dag drożdży
po łyżce oleju i masła
łyżeczka przyprawy meksykańskiej
łyżeczka oregano
50 ml przecieru pomidorowego
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
czerwona cebula
30 dag żółtego sera
ząbek czosnku
sól
Pizza po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z 2 łyżkami ciepłej wody. Wlewamy olej i 150 ml wody. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy
do wyrośnięcia.
2.Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w piórka, a papryki w paski. Wołowinę podsmażamy na maśle.
Dodajemy przyprawę, oregano, sól i czosnek.
3.Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na natłuszczoną blachę. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy mięso, paprykę i cebulę. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze