Smak rukwi wodnej jest lekko ostrawy, nieco podobny do rzodkiewki. Świetnie skomponował się z pozostałymi składnikami pizzy
Składniki:
SKŁADNIKI NA PIZZĘ ŚREDNICY 32 CM:
45 dag surowego ciasta na pizzę
3 łyżki sosu pomidorowego – użyłam domowego z przepisu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-do-sloikow-a-la-ketchup-4
łyżka oleju
20 dag boczniaków
12,5 dag mozzarelli w zalewie
10 dag pieczonego mięsa z uda kurczaka
przyprawa forest blend w młynku (skład: pieczarki,
natka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, cukier)
rukiew wodna do obsypania po upieczeniu
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, ponakłuwać widelcem.
Posmarować sosem pomidorowym.
Boczniaki oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się zrumienią.
Mięso kurczaka obrać z kości.
Na cieście rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie kawałki kurczaka i boczniaki.
Wierzch oprószyć przyprawą forest blend.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Upieczoną pizzę pokroić na kawałki, przed podaniem posypać listkami rukwi.
Komentarze