Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią

0 (0 ocen)

Smak rukwi wodnej jest lekko ostrawy, nieco podobny do rzodkiewki. Świetnie skomponował się z pozostałymi składnikami pizzy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA PIZZĘ ŚREDNICY 32 CM:
    45 dag surowego ciasta na pizzę
    3 łyżki sosu pomidorowego – użyłam domowego z przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-do-sloikow-a-la-ketchup-4
    łyżka oleju
    20 dag boczniaków
    12,5 dag mozzarelli w zalewie
    10 dag pieczonego mięsa z uda kurczaka
    przyprawa forest blend w młynku (skład: pieczarki,
    natka, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, cukier)
    rukiew wodna do obsypania po upieczeniu

Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozciągnąć na powierzchnię blaszki o średnicy 32 cm, ponakłuwać widelcem.
    Posmarować sosem pomidorowym.
    Boczniaki oczyścić, obsmażyć na rozgrzanym oleju, aż zmniejszą objętość i lekko się zrumienią.
    Mięso kurczaka obrać z kości.
    Na cieście rozłożyć najpierw podartą w kawałki, osączoną z zalewy mozzarellę, a następnie kawałki kurczaka i boczniaki.
    Wierzch oprószyć przyprawą forest blend.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
    Upieczoną pizzę pokroić na kawałki, przed podaniem posypać listkami rukwi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy