Pizza z patelni

0 (0 ocen)

Pyszna i szybka

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 1 szkl ciepłej wody
    1 łyżka masła

    DODATKI:
    grzybki
    kiełbasa
    pomidory
    papryka
    czosnek
    cebula
    ser
    keczup

Pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, dodać tyle mąki aby miało konsystencję ciasta pierogowego. Podzielić na 3 części rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 0,5 cm. Położyć na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem, podpiec, przewrócić na drugą stronę.
    Na upieczonej stronie ułożyć wszystkie dodatki posypać serem i polać keczupem, piec pod przykryciem ok 10-15 min, podlewając lekko olejem, żeby nie przypalić.

Porady

Upieczoną stronę placka można posmarować sosem przed nałożeniem dodatków, wtedy pizza będzie miała bardziej wyraźny smak. Ja do przygotowania sosu używam ok 4 łyżek przecieru pomidorowego, 2 łyżek ostrej musztardy i 3 ząbków przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko mieszam i smaruję placek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy