Pizza z porami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubię eksperymentować w kuchni i często łączę różne przepisy w jednym.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/4 opakowania drożdży
    1 szklanka mleka,
    olej
    zioła
    sól
    Sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szkl mleka
    czosnek granulowany
    pieprz
    sól
    oraz
    2 pory
    30 dag sera żóltego

Pizza z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pizzę 1. Robimy Ciasto na pizzę. Drożdże kruszymy dodajemy do mąki, dajemy sól, przyprawy i olej, zarabiamy to ciepłym mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • pory zalane wrzątkiem 2. Białą część porów kroimy na cienkie talarki i zalewamy gorącą wodą na 10 min. do miski. Następnie odcedzamy przez sitko.
  • sos 3. Robimy sos beszamelowy: do roztopionego masła dodajemy mąkę, mieszając nieprzerwanie wlewamy mleko aż do momentu uzyskania gęstego sosu.
  • 4. Wyrobione ciasto wykładamy na brytwanę. Na nie kładziemy pory, rozprowadzamy sos i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok 30 min, aż ciasto będzie upieczone.

Porady

Pory można zastąpić filetami rybnymi np. mintajem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy