Pizza z roszponką i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 lyżki mąki. Odstawic do wyrośnięcia. Mąke przesiać do miski, wsypać sól. Do mąki i soli wlać rozczyn i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Pomidory włożyć do garnka, posypać oregano i gotować do momentu, w którym powstanie gęsty sos. Doprawić pieprzem i solą.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto polać sosem. Ponakłuwać. Na cieście ułożyć mozzarellę, pomidorki i łososia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy ułożyć roszponkę i piec przez kilka minut.
Komentarze