Dodatki:
10 plasterków salami
kulka mozzarelli
4 pieczarki
pół czerwonej cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
100g startego sera żółtego
oregano lub przyprawa do pizzy
oliwa z oliwek
Pizza z salami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, lekko posolić. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki.
3.Wyrośnięte ciasto zagnieść i wyłożyć nim dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować koncentratem i posypać pozostałymi dodatkami. Przyprawić oregano. Pizzę piec ok 20min w 180st.
Komentarze