pizza z serrano, rukolą i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna pizza z rukolą

  • 60 min

Składniki:

  • na dużą blaszkę pizzy:

    1/3 kostki drożdży,
    2 szklanki mąki,
    2 płaskie łyżeczki cukru,
    pół łyżeczki soli,
    3/4 szklanki ciepłej wody,
    kilka plasterków serrano,
    pół czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),
    starty parmezan lub mozzarella,
    opakowanie rukoli,
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    oregano,
    cebula

Pizza z serrano, rukolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć paprykę z cebulą, posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać rukolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy