Pizza z szynką wypiekana na kamieniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto , wyrabiamy je by było plastyczne i uformowane w kulkę odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swój rozmiar.
Wszystkie składniki na nadzienie kroimy w plasterki i kosteczki wedle uznania.
Do piekarnika wkładamy kamień do pizzy, ustawiamy temp 250 st i nagrzewamy.
Ciasto dzielimy na 3 cześci, wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy nadzienie. Na wierzch posypujemy serem i szczyptą oregano. Pieczemy ok 20 min aż pizza nabierze koloru i podpiecze się ładnie spód.
Podajemy z sosami do wyboru, pomidorowy, czosnkowy.
Szynka Włoska Hańderek zdała egzamin na szóstkę , wyśmienicie nadaje się do pizzy.
Doskonale smakuje też na kanapce i jako przekąska
Komentarze