Pizzerinki pieczarkowo-kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Niewiele trzeba, aby stworzyć ciekawą w smaku przekąskę.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml

    Składniki:
    15 gramów drożdży świeżych
    2,5 szklanki mąki pszennej typu 500
    ¾ szklanki wody
    Łyżeczka cukru
    Łyżeczka soli
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Na farsz:
    Przyprawa do pizzy
    1/3 szklanki gęstej passaty pomidorowej +2 łyżki koncentratu pomidorowego
    20 dag pieczarek
    1 szklanka kukurydzy z puszki
    15 dag sera żółtego drobno startego

Pizzerinki pieczarkowo-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozpuść w wodzie wraz z cukrem i solą. Dodaj olej, mąkę i wyrób dokładnie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkuj na grubość niecałego centymetra i wykrawaj szeroką szklanką kółka. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
  • 2. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki obierz i pokrój. Posmaruj passatą wymieszaną z koncentratem, posyp przyprawą do pizzy. Połóż pieczarki, kukurydzę i posyp serem żółtym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni. Piecz przez około 10-12 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy