Pizzerinki z makrelą

0 (0 ocen)

Dla wszystkich wielbicieli pizzy polecam małe pizze czyli pizzerinki, które równie dobrze smakują z rybą np. z makrelą z puszki, którą ja użyłam.

Składniki:

  • Ciasto:
    12 dag mąki
    1/4 szkl mleka
    2 dag drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii

    Nadzienie:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    puszka filetów z makreli w oleju
    1 cebula
    oregano
    bazylia
    pieprz
    10 dag sera żółtego

Pizzerinki z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka, które następnie przełożyć do blaszki i podpiec w temp. 180 st przez 15 min.
    W tym czasie przygotować ryby. Filety z makreli wyjąć z puszki z oleju i w miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
    Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min.
    Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, aby ser się roztopił.

Komentarze

Podobne przepisy