Pizzerinki z muchomorkami :)

0 (0 ocen)

  • 40 min

pyszne pizzeriny z lekkim żartem ;P

  • 40 min

Składniki:

  • Przepis na ciasto:
    0,5 kg Mąki pszennej chlebowej (650)
    40 dag Drożdży
    1 łyż soli i 1 cukru
    2 łyż oleju
    Oliwa z oliwek
    Dodatki:
    Pokrojona cebula
    Puszka kukurydzy
    20 dag sera żółtego (plastry)
    Pokrojona papryka
    30 dag ulubionej szynki
    Oregano i przyprawa do pizzy
    Gęsty sos ostry „do kebabu”

Pizzerinki z muchomorkami :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    ¼ szklanki letniej wody rozrobić z drożdżami, do mąki dodać sól, cukier olej. Wyrobić gładkie ciasto z drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce aż powoi swoją objętość. Ponownie zadnieść, podzielić na kawałki rozwałkować, zagiąć brzegi ciasta i ułożyć na papierze do pieczenia.
  • 2. Pizzeriny u mnie ok 12 x 8 cm wysmarować sosem (miałam tylko taki ale równie dobrze może być ketchup) obsypać oregano i przyprawą do pizzy, ułożyć wszystkie dodatki przykryć serem. Trochę papryki zostawić do ozdoby.
  • 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 min. (aż brzegi się zarumienią).

Porady

Aby ciasto było bardziej aromatyczne można dosypać oregano do zagniatanego ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy