Przepis na ciasto:
0,5 kg Mąki pszennej chlebowej (650)
40 dag Drożdży
1 łyż soli i 1 cukru
2 łyż oleju
Oliwa z oliwek
Dodatki:
Pokrojona cebula
Puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego (plastry)
Pokrojona papryka
30 dag ulubionej szynki
Oregano i przyprawa do pizzy
Gęsty sos ostry „do kebabu”
Pizzerinki z muchomorkami :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
¼ szklanki letniej wody rozrobić z drożdżami, do mąki dodać sól, cukier olej. Wyrobić gładkie ciasto z drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce aż powoi swoją objętość. Ponownie zadnieść, podzielić na kawałki rozwałkować, zagiąć brzegi ciasta i ułożyć na papierze do pieczenia.
2.Pizzeriny u mnie ok 12 x 8 cm wysmarować sosem (miałam tylko taki ale równie dobrze może być ketchup) obsypać oregano i przyprawą do pizzy, ułożyć wszystkie dodatki przykryć serem. Trochę papryki zostawić do ozdoby.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 min. (aż brzegi się zarumienią).
Porady
Aby ciasto było bardziej aromatyczne można dosypać oregano do zagniatanego ciasta.
Komentarze