150g mrożonego szpinaku
3 łyżki mleka
½ laski kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 pomidor
4 łyżki tartego sera żółtego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Pizzerinki z patelni ze szpinakiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie na patelni podsmażamy kilka minut pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego rozmrożony szpinak, wlewamy mleko. Smażymy około 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy w kształt koła, rozwałkowujemy. Kładziemy na rozgrzaną, wysmarowaną olejem patelnię. Trzymamy na małym gazie około 4 minuty, przekładamy na drugą stronę. Na wierzch układamy plasterki pomidorów, szpinak, kiełbasę i posypujemy serem. Zakrywamy patelnię przykrywką i na małym gazie trzymamy jeszcze 6 minut. Gotowe.
Komentarze