Pizzerinki z sosem mięsnym

0 (0 ocen)

Smaczne i wygodne do zabrania do pracy bułeczki w formie mini-pizzy z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:


  • Ciasto:
    150 g wody
    10 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    300 g mąki pszennej typ 650
    odrobina soli
    Farsz:
    1 łyżka oleju
    1 cebula
    400 g mięsa mielonego
    0,5 małej cukinii
    0,5 małej papryki
    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
    + ew ser na wierzch

Pizzerinki z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto: drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dodać oliwę, mąkę, sól i zioła, zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    W międzyczasie przygotować farsz.
    Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną cukinię i paprykę, przesmażyć i zdjąć na talerz. następnie wrzucić mielone mięso i rozdrabniając łopatką, usmażyć.

    Do garnka z głębokim dnem przełożyć mięso, warzywa, dodać pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, dusić, aż sos odparuje i zgęstnieje. przestudzić.

    Ciasto wyjąć, zagnieść i podzielić na równe części. rozpłaszczyć i ułożyć na papierze do pieczenia.

    Na ciasto nałożyć letni farsz, pokrojony ser (można pominąć), zostawić na 20-30 minut do napuszenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy