Drożdże rozkruszyć i wsypać do miski, dodać cukier i mleko. Rozpuścić dobrze drożdże, przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki i dusić W osobnym garnku do odparowania wody. kukurydzę dokładnie odsączyć na sitku.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić według uznania.
Składniki na sos:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
suszona bazylia według uznania
Ponadto: 30 dkg żółtego sera startego na grubych oczkach.
1.Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placki o grubości 0,5 cm. Posmarować sosem i położyć farsz.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st i wstawić pizzerki na około 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika, posypać żółtym serem i ponownie wstawić na około 5 minut aby ser się roztopił.
Komentarze