Placek po węgiersku a'la Kasia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny bardzo syty placek :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    1 mała cebulka
    sól
    pieprz
    majeranek
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    30 dag mięsa na gulasz
    olej do smażenia

Placek po węgiersku a'la kasia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć do miękkości podlewając wodą.
    Z powstałego płynu zrobić sos (zaciągnąć zawiesiną wody i mąki pszennej).
  • ... 2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wymieszać.
  • ... 3. Na rozgrzanym oleju usmażyć placek na wielkość patelni. Wyjąć na talerz.
  • ... 4. Połowę placka polać gulaszem. Przełamać na to niepolaną połowę placka. Wierzch polać łyżką jogurtu naturalnego. Placek można jeszcze posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy