PLACEK BARTKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

TO CIASTO SZCZEGÓLNIE SMAKUJE PO NIEDZIELNYM OBIEDZIE, PRZY PYSZNEJ KAWIE

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 Margaryna
    60 dag mąki pszennej
    40 dag cukru
    4 jaja (ubić)
    1/2 l mleka
    25 dag powidła (śliwkowe lub wiśniowe)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    5 dag rodzynek
    płatki migdałów do dekoracji

Placek bartka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko lekko podgrzać (nie zagotować go). margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia. gdy wystygnie przelać ją do mleka wraz z wszystkimi pozostałymi składnikami tj. mąka, cukier, ubite jaja, powidło, soda, kakao, bakalie i wymieszać mikserem na małych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy. tak przygotowane ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 30x40 cm i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. po 15 minutach blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy