Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g mąki
1 kg cebuli
2 średnie pory
50 ml mleka
2 łyżki oleju
4 dag drożdży
5 jajek
300 ml gęstej śmietany kwaśnej
pieprz
sól
1 łyżeczka kminku
gałka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania blachy
Placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut.
Komentarze