Placek cebulowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    250 g mąki
    1 kg cebuli
    2 średnie pory
    50 ml mleka
    2 łyżki oleju
    4 dag drożdży
    5 jajek
    300 ml gęstej śmietany kwaśnej
    pieprz
    sól
    1 łyżeczka kminku
    gałka muszkatołowa
    tłuszcz do wysmarowania blachy

Placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek cebulowy 1. Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory także pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, następnie obrałem. Drożdże rozpuściłem w ciepłym mleku. Mąkę przesiałem do miski, zrobiłem w środku dołek, wlałem drożdże. Przykryłem i odstawiłem, aż drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem masą śmietanowo-jajeczną. Piekłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy