PLACEK CYGAN

0 (0 ocen)

Kolorowe ciasto bez mąki

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag kostki Kasi
    1 szklanka cukru pudru
    5 jaj
    30 dag maku dwukrotnie zmielonego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 dag bakalii
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 Kasia
    budyń waniliowy ugotowany
    1/2 szklanki cukru pudru
    Poza tym :
    galaretka wiśniowa
    paczka podłużnych biszkoptów
    polewa czekoladowa lub cukier puder

Placek cygan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem , dodawać po 1 żółtku. Gdy masa
    będzie dobrze utarta dodać resztę składników. Białka z jajek ubić i
    dodać na końcu, delikatnie wymieszać. Masę podzielić na polowe i upiec
    dwa oddzielne placki. W temp 180 st. ok 30min Wystudzić. Przygotować
    krem budyniowy. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu.
    Można tez dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Galaretkę przygotować
    według przepisu i zastygniętą podzielić na niewielkie paski. Na
    pierwszy placek ciasta wykładamy połowę masy budyniowej. Na tym
    układamy 4 rzędy biszkoptów pozostawiając odstępy miedzy nimi na
    galaretkę. Najczęściej nie czekam aż zastygnie mocno tylko prawie
    zastygająca wylewam w przestrzenie miedzy biszkoptami. Na to wykładamy
    drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy cukrem
    pudrem Wstawiamy na 24 godziny do lodówki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy