Placek kruszonkowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

To chyba jedno z najłatwiejszych ciast na świecie! Poradzi sobie z nim każdy, nawet kulinarny laik czy osoba, uważająca, że ma dwie lewe ręce do pichcenia :) Dodatkową zaletą jest koszt wykonania.

  • 10 min

Składniki:

  • ok 1/2 kg mąki pszennej
    180g cukru
    200g margaryny
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 duże łyżki dżemu porzeczkowego

Placek kruszonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek, cukier, jajka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki zagnieść. Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części.

    Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Rozsmarować dżem/ marmoladę. Drugą część ciasta posiekać drobno i wyłożyć na warstwę marmolady. Nie przyklepywać!

    * można też nieco zmrozić tą drugą część ciasta a potem zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika (175st) i piec około 40 minut.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy