To chyba jedno z najłatwiejszych ciast na świecie! Poradzi sobie z nim każdy, nawet kulinarny laik czy osoba, uważająca, że ma dwie lewe ręce do pichcenia :) Dodatkową zaletą jest koszt wykonania.
10 min
Składniki:
ok 1/2 kg mąki pszennej
180g cukru
200g margaryny
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże łyżki dżemu porzeczkowego
Placek kruszonkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek, cukier, jajka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki zagnieść. Ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części.
Małą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Rozsmarować dżem/ marmoladę. Drugą część ciasta posiekać drobno i wyłożyć na warstwę marmolady. Nie przyklepywać!
* można też nieco zmrozić tą drugą część ciasta a potem zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (175st) i piec około 40 minut.
Komentarze