Placek Loratyński

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tego przepisu nauczyłem się od babci, która była kucharką w barze mlecznym. Ja robię go w takim wydaniu jako przystawkę, ale można podać to jako danie główne.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    MĄKA PSZENNA 250G
    MASŁO 120G
    MLEKO 3 ŁYŻKI
    JAJKO 1 SZT
    SZCZYPTA SOLI

    FARSZ:
    SZYNKA 150G
    SER ŻÓŁTY 150G
    MLEKO 200ML
    JAJA 3 SZT
    CEBULA 5 SZT
    ŚMIETANA KREMÓWKA 200ML
    NATKA PIETRUSZKI
    GAŁKA MUSZKATOŁOWA
    MAJERANEK
    SÓL
    PIEPRZ

Placek loratyński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wyrobić z masłem i jajkiem oraz trzema łyżkami mleka i odrobiną wody i soli. Ciasto przykryć i schłodzić ok 10 min.
  • 2. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć
  • 3. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami. Przyprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Natkę posiekać.
  • 4. Ciasto rozwałkować na placek i przełożyć do nasmarowanej formy.
  • 5. Cebulę i szynkę wymieszać z serem i ziołami. Rozsmarować na cieście. Polać mlekiem z jajkami.
  • 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 175 st. C i piec ok 50 minut.

Porady

Placek można urozmaicić np. pieczarkami i innymi gatunkami sera. Najlepiej piec w piekarniku z termoobiegiem.

Komentarze

Podobne przepisy