placek migdałowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znalazłam stary przepis i nieco go zmieniłam...Wyszło słodko :)

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag masła, 25 dag mąki, 12 dag cukru, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA - garść mielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, około 1/2 szklanki wody

Placek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek migdałowy 1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do dużej miski, dodać cukier, żółtko, śmietanę i roztopione w rondelku masło - zagnieść ciasto. Następnie oderwać z niego mały kawałek i odłożyć. Do prostokątnej blachy (ja użyłam o wymiarach 27,5 cm na 23 cm) włożyć pergamin, oraz ciasto. Zrobić masę : utrzeć migdały z białkiem i cukrem pudrem, dodając stopniowo odrobinę wody. Położyć masę na cieście, które jest już w foremce i posypać je wiórkami ciasta, zrobionymi z tego odłożonego kawałka. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

Porady

Masa czasami wygląda trochę niezbyt gęsto, ale nie należy się tym przejmować. Po upieczeniu zastyga i przywiera do ciasta. Samo ciasto wychodzi o grubości kilku centymetrów (około 5) i najlepiej kroić je w takie paski, jak na zdjęciu. Jest dobre i słodkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy