Placek orzechowy z toffi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest poprostu przepyszny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:

    6 jaj

    1 szklanka cukru

    10 dag zmielonych orzechów włoskich

    ¾ szklanki mąki tortowej

    7 łyżek oleju

    Łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa budyniowa:

    Kostka masła

    Pół litra mleka

    2 łyżki cukru

    Cukier waniliowy

    Budyń waniliowy

    Łyżka mąki ziemniaczanej

    3 żółtka

    Kieliszek wódki


    Dodatkowo:

    Puszka kajmaku (ze sklepu Biedronka)

    Herbatniki maślane 2 paczki

    Garść drobno posiekanych orzechów

Placek orzechowy z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić na największych obrotach na sztywno, dodawać po troszkę cukru i cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce oleju.

    Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 25 minut 180 C. Przekroić na dwie części.

  • 2. Masa:

    W połowie zimnego mleka dokładnie rozrobić mąkę ziemniaczaną z budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko powoli wlewać rozdrobnione składniki i szybko mieszając (aby nie powstały grudki) ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać kieliszek wódki.

  • 3.

    Na pierwszy biszkopt orzechowy wyłożyć kajmak i rozłożyć na nim herbatniki. Następnie wyłożyć 1/3 masy budyniowej i na niej ułożyć również herbatniki. Na herbatniki rozłożyć 1/3 budyniu i przykryć drugim blatem orzechowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy