Placek orzechowy z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Białka ubić na największych obrotach na sztywno, dodawać po troszkę cukru i cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce oleju.
Do ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Piec ok. 25 minut 180 C. Przekroić na dwie części.
2.Masa:
W połowie zimnego mleka dokładnie rozrobić mąkę ziemniaczaną z budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko powoli wlewać rozdrobnione składniki i szybko mieszając (aby nie powstały grudki) ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Na koniec dodać kieliszek wódki.
3.
Na pierwszy biszkopt orzechowy wyłożyć kajmak i rozłożyć na nim herbatniki. Następnie wyłożyć 1/3 masy budyniowej i na niej ułożyć również herbatniki. Na herbatniki rozłożyć 1/3 budyniu i przykryć drugim blatem orzechowym. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze