placek owocowo-jogurtowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto powstało spontanicznie wymyślone i skonstruowane zawierając w sobie kilka przepisów. Jest bardzo delikatne i słodkie a zarazem lekkie.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT: 8 jaj, 1 1/2 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    MASA KREMOWA: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki zwykłej, 1 opakowanie budyniu waniliowego, cukier wanilinowy, 1 kostka masła lub margaryny.
    GALARETKA OWOCOWA: 1/2 kg owoców (np. borówek), 2 galaretki o podobnym smaku co owoce (np. czarnej porzeczki), 4 szkl. wody, 1 łyżeczka żelatyny.
    MASA JOGURTOWA: 2 duże kubki jogurtów owocowych, 2 galaretki o tym samym smaku co jogurty, 2 łyżeczki żelatyny. 1 szkl.wody.

Placek owocowo-jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. pieczemy 2 ciasta lub przekrawamy na pół.
    2.MASA KREMOWA: gotujemy mleko z cukrami, żółtka, mąkę i budyń rozrabiamy z odrobiną mleka i wlewamy do gotującego mleka. studzimy i ucieramy z masłem. wykładamy na biszkopt.
    3.GALARETKA: świeże owoce płuczemy i kroimy jeśli jest potrzeba, osączamy na sicie, galaretki z żelatyną rozpuszczamy i studzimy, później dodajemy do niej owoce i mieszamy. gdy zacznie tężeć wykładamy na masę.schładzamy.
    4.MASA JOGURTOWA: galaretki z żelatyną rozpuszczamy w wodzie, studzimy. jogurty przekładamy do miski i lekko ubijamy mikserem by stały się bardziej puszyste,dodajemy galaretkę i tężejącą masę wykładamy na galaretkę. Przykrywamy drugim biszkoptem. dekorujemy np. posypując cukrem.

Porady

Można użyć owoców mrożonych. Wcześniej należy odmrozić i również osączyć, tak samo owoce w syropie z puszki lub kompotu.

Komentarze

Podobne przepisy