Na ciasto-5jaj,3szklanki mąki tortowej,pół litra mleka,masło,6łyżek kakao,szklanka cukru,2łyżeczki proszku do pieczenia,dodatkowo-2budynie waniliowe,4łyżki cukru,1litr mleka,170g pierniczków i smaku cytrynowym,dżem z czarnej porzeczki,cukier puder,tłuszcz do blachy.
Placek piernikowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto,masło ucieramy z cukrem,dodajemy żółtka,mąkę,mleko,kakao,proszek i miksujemy,na koniec pianę z białek mieszamy i wlewamy na natluszczona blachę pieczemy 180stopni,25min.Gdy wystygnie przekrawamy na pół, jedną część smarujemy dżemem z czarnej porzeczki,na to dajemy pierniczki i ugotować budynie,ugotowane jeszcze gorące wlewamy na pierniczki,kladziemy drugie ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze