Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki ,pokrojone w plasterki podsmażamy.
Paprykę kroimy w cienkie paski (możemy najpierw sparzyć ją i obrać ze skórki). Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy.
Karkówkę kroimy w centymetrowe kosteczki. Przyprawiamy, podsmażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (z liściem laurowym, pieprzem i zielem), wrzucamy pieczarki. Papryka potrzebuje tylko chwili gotowania więc wrzucamy ją na końcu. Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy przecier i resztę przypraw. Zaciągamy mąką.
Podajemy z dużym plackiem ziemniaczanym (na placek lejemy sos, składamy na pół i sosem polewamy na wierzchu) Możemy w środku i na górze posypać startym żółtym serem.
Komentarze