Placek przekładany z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Upiekłam go na Święta , cała rodzina się nim zajadała.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    6 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao

Placek przekładany z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka , jajka, cukier ubić na sztywno dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • 2. Ciasto białe: 6 białek ubić dodać 1 szkl cukru, 1 szkl mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • 3. Na blachę kłaść kupkami jasne i ciemne ciasto na przemian, przemieszać niedbale widelcem. Piec 25-30 min.
  • 4. Masa budyniowa z białą czekoladą
    2 budynie śmietankowe ugotować w 1/2 litra mleka. 1 i 1/2 margaryny utrzeć dodając ostudzony budyń, 2 białe czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej i kieliszek alkoholu.
  • 5. Ciasto przekroić na pół. Na jedną część ciasta wyłożyć 1/2 masy, dodać biszkopty okrągłe namoczone w kawie rozpuszczalnej, dodać resztę masy, drugą połowę placka. Polać polewą. Schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy