Doskonałe połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej bezy.
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO: 50 g masła lub margaryny
1 jajko + 3 żółtka
160 g cukru
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
1 dojrzały banan
40 g cukru
BEZA: 3 białka
120 g cukru
Placek rabarbarowo bananowy z bezową pokrywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić piekarnik na 175 stopni. Stopić i lekko ostudzić tłuszcz.
2.Ubić jajko i żółtka z cukrem.
3.Wymieszać dokładnie mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać na przemian z tłuszczem do ubitych jajek.
4.Wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Wlać ciasto do formy.
5.Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o szerokości 1 cm. Banana obrać i pokroić w cienkie plasterki.
6.Owoce rozłożyć na cieście i lekko wcisnąć. Posypać cukrem. Piec na ruszcie w dolnej części piekarnika przez ok 30 min.
7.Beza: Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać dopóki masa nie stanie się kleista i błyszcząca.
8.Wyjąć ciasto z piekarnika i posmarować masą bezową. Piec dalsze 20 min lub aż beza nabierze koloru. Ostudzić placek w formie. Podawać lekko ostudzony.
Porady
Jeżeli używamy mrożonego rabarbaru, nie rozmrażamy go wcześniej, a jedynie przedłużamy pieczenie o 5-10 minut.
Komentarze