Placek szpinakowy na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, otrąb, oliwy i wody zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
2.Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak i smażyć przez 5 min mieszając. Ostudzić. Dodać zmielony razem z jogurtem twaróg, żółty ser (trochę zostawić), jajko i posiekaną zieleninę. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.
3.Ciastem wykleić formę, formując rant. Nałożyć nadzienie.Piec przez 40-45 min w temp. 180st. Na 10 minut przed końcem pieczenia placek posypujemy startym żółtym serem.
Porady
Aby obniżyć wartość kaloryczną dania można całkowicie zrezygnować z żółtego sera, albo zastąpić go serem typu light.
Komentarze