Placek szpinakowy na razowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny placek którym można zajadać się bez konieczności liczenia każdej kalorii.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 gram mąki razowej
    50 gram mąki pszennej
    50 gram otrąb pszennych
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki przegotowanej wody
    sól

    Farsz:
    450 gram mrożonego szpinaku
    300 gram chudego twarogu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    100 gram tartego sera żółtego
    1 jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki, świeża bazylia
    sól, pieprz, zioła do smaku, gałka muszkatołowa.

Placek szpinakowy na razowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, otrąb, oliwy i wody zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • image-164wokb 2. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać rozmrożony i odsączony szpinak i smażyć przez 5 min mieszając. Ostudzić. Dodać zmielony razem z jogurtem twaróg, żółty ser (trochę zostawić), jajko i posiekaną zieleninę. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę.
  • image-0996ka6 3. Ciastem wykleić formę, formując rant. Nałożyć nadzienie.Piec przez 40-45 min w temp. 180st. Na 10 minut przed końcem pieczenia placek posypujemy startym żółtym serem.

Porady

Aby obniżyć wartość kaloryczną dania można całkowicie zrezygnować z żółtego sera, albo zastąpić go serem typu light.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy