Placek truskawkowy z pianką (orkiszowy)

0 (0 ocen)

Lekkie owocowe ciasto z puszystą pianką.

Składniki:

  • na prostokątną blaszkę

    ciasto:
    220g mąki orkiszowej
    180g masła, chłodnego
    5 żółtek
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    piana:
    5 białek
    130g cukru
    10g cukru waniliowego
    50g masła
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    sok z 1/2 limonki

    dodatkowo:
    500g truskawek
    5-7 łyżek posiekanych migdałów

Placek truskawkowy z pianką (orkiszowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. 50g masła rozpuszczamy, lekko studzimy.
    Białka ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijamy. Dodajemy sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy roztopione masło.
    Ubitą pianę wykładamy na ciasto.
  • 3. Następnie układamy truskawki oraz posypujemy ciasto migdałami.
    Placek pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 40 minut.

Porady

Do ciasta możemy użyć zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Można użyć też innych sezonowych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy