Placek ucierany z jabłkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Do miseczki masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać resztę składników i rozetrzeć w rękach aż zrobi się "piasek". Wstawić do lodówki.
2.Jajka ubić z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać roztopione i przestudzone masło nadal miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i mleko.Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrane i pokrojone w ósemki poukładać na cieście. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 50 min. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Tortownica o średnicy 23 cm.
Porady
Najlepiej aby rodzaj jabłek które używamy był miękki.
Ciasto możemy również przygotować w blaszce o średnich rozmiarach.
Komentarze