PLACEK UCIERANY Z JABŁKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty i szybki placek który możemy zrobić z różnymi owocami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    cukier waniliowy
    4 łyżki mleka lub śmietanki
    20 dag masła roztopionego lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta sody oczyszczonej
    ok. 3 - 4 duże jabłka

    Kruszonka:
    6 dag zimnego masła
    10 dag mąki
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki brązowego cukru

Placek ucierany z jabłkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rpxjh1 1. Kruszonka:

    Do miseczki masło pokroić na drobne kawałeczki, dodać resztę składników i rozetrzeć w rękach aż zrobi się "piasek". Wstawić do lodówki.
  • image-08c4p9q 2. Jajka ubić z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać roztopione i przestudzone masło nadal miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i mleko.Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrane i pokrojone w ósemki poukładać na cieście. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 50 min. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Tortownica o średnicy 23 cm.

Porady

Najlepiej aby rodzaj jabłek które używamy był miękki. Ciasto możemy również przygotować w blaszce o średnich rozmiarach.

Komentarze

Podobne przepisy