Placek z szynką z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy w cienkie krążki. Część szczypiorku odkładamy. Szynkę kroimy w paski i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą i pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy łopatką. Placek pieczemy pod przykryciem ok 15 minut, aż spód się przyrumieni. Dobrze ścięty placek odwracamy na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykrywamy drugim i ponownie zsuwamy na patelnię, dodając resztę oleju. Smażymy ponownie 15 minut, na małym ogniu, aż będzie gotowy. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej placek na około 10 minut. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Komentarze