Placek z wędzoną rybą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj trochę nietypowy przepis na placek z wędzoną rybą. Znacie takie powiedzenie „Co śmierdzi to smak ma?” Tak zwykle mawia moja babcia. Myślę, że idealnie odnosi się to do placka, który podobno pochodzi z Limerick. Jego bazą są ziemniaki, które przekładamy lekko słodką cebulką i wędzoną rybą.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 łyżki masła
    odrobina mleka
    sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
    duża cebula
    20dag wędzonej ryby (pstrąg, makrela, dorsz, halibut)
    1 śmietana lub jogurt

Placek z wędzoną rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, rozetrzeć na puree z łyżką masła i łyżką mleka. Posolić do smaku, dodać po szczypcie pieprzu i tymianku. Dużą cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce masła na rumiano. W płaskim naczyniu ułożyć połowę puree, na nim rozłożyć smażoną cebulę, następnie warstwę wędzonej ryby (obranej ze skórki, pozbawionej ości i podzielonej na małe kawałki) przykryć to wszystko drugą połową puree, polać gęstą, kwaśną śmietaną i posypać serem i ulubionymi ziołami (u mnie tymianek i zioła prowansalskie). Wstawić na 30min do rozgrzanego piekarnika (180-200st)

Porady

UWAGA! świeży placek może się rozpadać przy krojeniu, dużo lepiej się kroi i smakuje gdy odrobinę przestygnie i się przegryzie :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy