Składniki
½ kg mąki
100 gr masła klarownego
100 gr cukru
2 jaja
¼ litra mleka
Szczypta soli
40 gr drożdży
Do nałożenia:
1 kg śliwek węgierek
100 gr cukru
5 gr cynamonu
Placek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sporządzamy ciasto drożdżowe z podanych składników, stawiamy w cieple do wyrośnięcia; gdy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte należy je wywałkować do grubości około ¾ cm i położyć na wysmarowanej masłem blasze do placka. Placek smarujemy rozpuszczonym masłem ( lub rozmąconym jajkiem ) i posypujemy cynamonem. Śliwki umyte i bez pestek kroimy na połówki i układamy gęsto, jedna przy drugiej. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, pieczemy w temp. 180̊ C aż do zrumienienia się śliwek.
Komentarze