Placki bakłażanowo-ogórkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki smakują wyśmienicie z jogurtem naturalnym, kleksem kwaśnej śmietany czy serem camembert.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    · bakłażan
    · ziemniak
    · ogórek
    · jajko
    · 2 łyżki mąki kukurydzianej
    · 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    · łyżka otrąb owsianych
    · łyżka ziaren słonecznika
    · sól
    · pieprz
    Na sos:
    · kiełbasa 100-150 g
    · śmietana 18%- 100g
    · camembert - 100 g
    · olej do smażenia

Placki bakłażanowo-ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana miksujemy, dodajemy startego na tarce o dużych oczkach i odciśniętego z nadmiaru wody ogórka (ze skórką) oraz ziemniaka. Dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Na odrobinie oleju smażymy małe placuszki. Podajemy ze świeżym ogórkiem, serem camembert czy kwaśną śmietaną. Możemy również usmażyć większe placki i podać je z sosem na bazie camemberta.
  • 2. Sos- Kiełbasę podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy ser, rozpuszczamy go na małym ogniu. Dodajemy śmietanę. Podajemy z placuszkami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy