Placki brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy lub oczyszczamy.
Brokuły dzielimy na małe
różyczki, gotujemy ok. 5 minut
w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w dużą kostkę.
Twaróg mielimy.
2.Z masła i łyżki mąki robimy
zasmażkę. Wlewamy bulion
i śmietanę i energicznie mieszamy,
żeby nie powstały grudki.
3.Pieczarki oczyszczamy, kroimy
w plasterki i podsmażamy
na łyżce oleju. Dodajemy brokuły,
paprykę i szynkę. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Wlewamy ciepły sos śmietanowy,
wsypujemy 1/2 żółtego sera.
Mieszamy. Studzimy.
4.Przygotowujemy ciasto: jajka
rozkłócamy, dodajemy mleko,
resztę oleju, twaróg i szczyptę
soli. Mieszamy. Do masy wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy
na grubość ok. 1/2 cm.
Wykrawamy krążki, układamy
na wysmarowanej tłuszczem
blasze i nakładamy farsz. Posypujemy
pozostałym żółtym
serem. Pieczemy ok. 20 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 200 °C.
Komentarze