Placki brokułowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mój mąż jest wybrednym smakoszem, więc dania, które przygotowuję, dostosowuję do jegoupodobań. Na razie nie narzeka i wszystko zjada.

Składniki:

  • ● 25 dag brokułów
    ● 25 dag pieczarek
    ● pieprz
    ● sól
    ● czerwona papryka
    ● 7 łyżek oleju
    ● łyżka masła
    ● 15 dag szynki
    ● 3 szkl. mąki
    ● 6 łyżek śmietany kremówki
    ● 3/4 szkl. bulionu warzywnego z kostki
    ● 20 dag startego żółtego sera
    ● 2 jajka
    ● 6 łyżek mleka
    ● 50 dag chudego twarogu
    ● małe op. proszku do pieczenia

Placki brokułowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy lub oczyszczamy.
    Brokuły dzielimy na małe
    różyczki, gotujemy ok. 5 minut
    w osolonej wodzie. Paprykę i szynkę kroimy w dużą kostkę.
    Twaróg mielimy.
  • 2. Z masła i łyżki mąki robimy
    zasmażkę. Wlewamy bulion
    i śmietanę i energicznie mieszamy,
    żeby nie powstały grudki.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy
    w plasterki i podsmażamy
    na łyżce oleju. Dodajemy brokuły,
    paprykę i szynkę. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Wlewamy ciepły sos śmietanowy,
    wsypujemy 1/2 żółtego sera.
    Mieszamy. Studzimy.
  • Placki brokułowe 4. Przygotowujemy ciasto: jajka
    rozkłócamy, dodajemy mleko,
    resztę oleju, twaróg i szczyptę
    soli. Mieszamy. Do masy wsypujemy
    mąkę wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia. Zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy
    na grubość ok. 1/2 cm.
    Wykrawamy krążki, układamy
    na wysmarowanej tłuszczem
    blasze i nakładamy farsz. Posypujemy
    pozostałym żółtym
    serem. Pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 200 °C.

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy