PLACKI CHAPATI.

0 (0 ocen)

Jedne z najpopularniejszych placuszków indyjskich. Lekkie, banalnie łatwe i smakowite. Przy głodzie i braku chleba, stanowią jego odpowiednik.

Składniki:

  • Na 8 sztuk.

    szklanka mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli
    olej

Placki chapati. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewam mąkę i mieszam ją z solą oraz wodą. Powstanie gęste, miękkie ciasto.
    Zostawiam je na kwadrans. Następnie za pomocą naoliwionych dłoni formuję placki
    (jest to troszkę niezręczne i brudne zadanie).
    Smażę je na suchej patelni, aż pojawią się zbrązowienia.

Porady

Inny sposób: na rozgrzaną, suchą patelnię rzucam porcję naoliwionego ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy