Placki cukiniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zajadają się nimi wszyscy. Cukinia sprawia, że są lekkie i rozpływające się w ustach.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
    8 średnich ziemniaków
    12 łyżek mąki
    2 jajka
    Sól
    przyprawa uniwersalna
    Pieprz
    Olej do smażenia

Placki cukiniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków.
  • 2. Ziemniaki obieramy i tarkujemy. Łączymy oba składniki, dodajemy sól, pieprz i przyprawa uniwersalna.
  • 3. Mieszamy z mąką i rozkłóconymi jajkami. Masa na placki powinna mieć konsystencję śmietany.
  • 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy