Placki cygana z brokułem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i lekko przestudzić, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startych ziemniaków wbić 2 jajka, wsypać sos serowy i odrobinę suszonej natki pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje masy i smażyć kształtne placuszki z obu stron na złoty kolor.
Gotowe ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
2.Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować. Wymieszać z odsączoną kukurydzą i startym żółtym serem. Na każdego placuszka nakładać porcję warzywno-serowej masy. Zapiekać ok. 5-10 minut do momentu rozpuszczenia sera.
Komentarze