PLACKI KUKURYDZIANE

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Puszyste placki z kukurydzy - pomysł na szybkie i ekspresowe śniadanie!

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na placki:
    200 g kukurydzy z puszki,
    jajko,
    3 łyżki mąki,
    łyżka mleka,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    olej,
    sól,
    1/3 łyżeczki kurkumy,
    1/3 łyżeczki papryki słodkiej.

    Dodatkowo:
    sos czosnkowy,
    po łyżce posiekanej natki pietruszki i czerwonej cebuli,
    kilka małych pomidorków.

Placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski.
    Do kukurydzy wbijam jajko i wlewam mleko, mieszam. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszam.
    Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam.
    Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony.
    Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą.

Porady

Z podanych składników wychodzi 6 placków. Placki można podać również z sosem jogurtowym lub jajkiem sadzonym. :)

Komentarze

Podobne przepisy