Placki marchewkowe ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Zdrowe placki marchewkowe

  • 25 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki owsianej
    1 szklanka startej marchewki (około 3 średnie marchewki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)
    1/2 łyżeczki sody
    1 jajko
    2 łyżki brązowego cukru
    1 szklanka mleka migdałowego/ryżowego/kokosowego
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1 szczypta soli masło do smażenia
    skórka pomarańczowa do posypania

Placki marchewkowe ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, cukier) mieszamy w misce.
    Marchew ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki warzywnej i odciskamy lekko z soku.
    Jajko roztrzepujemy z mlekiem, a następnie dodajemy po łyżce składników suchych. Na końcu do ciasta dodajemy marchew. Mieszamy i smażymy na patelni na maśle.

    Podajemy posypane skórką pomarańczową.

Porady

Niestety placki maja jedna wadę, kiepsko jest je przewracać. Mi osobiście najbardziej smakują nie od razu po usmażeniu, ale kiedy "odstoją", takie przestudzone są bardziej zwarte i można je podgrzać w mikrofali.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy