Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce, odlać wodę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, przyprawić do smaku a na koniec dodać mąkę oraz szczypiorek pokrojony cienko. Kładziemy delikatnie łyżką na rozgrzany olej. Pieczemy z obu stron do czasu aż zmieni kolor na złoty.
2.Sos: Mięso pokroić w kostkę opruszyć 3łyżkami mąki oraz słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na oleju. Podlać bulionem zrobionym z kostki rosołowej. Dusimy pod przykryciem do miękkości.Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić.Doprawić solą i pieprzem.Papryke umyć, oczyszcić, pokroić w paski, dodać do mięsa . Na koniec dodać cebule. W razie potrzeby podlewać bulionem. Zaprawić koncentratem oraz doprawić pieprzem i solą.
Komentarze