Placki po węgiersku

0 (0 ocen)

Sycące oraz pikantne placki ziemniaczane z mięsnym sosem.

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    ok. 0,5kg ziemniaków
    1 cebula
    2jajka
    2łyżki mąki pszennej
    sól pieprz
    szczypiorek
    olej do smażenia


    sos:
    0,5 kg piersi z kurczaka
    2 cebule
    15g koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka słodka
    przyprawa do kurczaka
    1papryka czerwona
    2łyżki oleju
    2kostki rosołowe

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce, odlać wodę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, przyprawić do smaku a na koniec dodać mąkę oraz szczypiorek pokrojony cienko. Kładziemy delikatnie łyżką na rozgrzany olej. Pieczemy z obu stron do czasu aż zmieni kolor na złoty.
  • 2. Sos: Mięso pokroić w kostkę opruszyć 3łyżkami mąki oraz słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Obsmażyć na oleju. Podlać bulionem zrobionym z kostki rosołowej. Dusimy pod przykryciem do miękkości.Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić.Doprawić solą i pieprzem.Papryke umyć, oczyszcić, pokroić w paski, dodać do mięsa . Na koniec dodać cebule. W razie potrzeby podlewać bulionem. Zaprawić koncentratem oraz doprawić pieprzem i solą.
  • 3. Usmażone placki polać sosem z mięsem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy