Placki Węgierskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ten jest rodzinny i domowy, czasem zamiast niedzielnego obiadu wolimy się nim opychać :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1.5 kg ziemniaków, 1 jajko, 3łyzki mąki przennej, sól, pieprz, wegeta, przyprawa do ziemniaków. 1kg łopatki,cebula, czosnek, 2 szt liścia laurowego, 3 szt ziela angielskiego, olej, mąka, wegeta, papryka słodka, oregano

Placki węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wersja bez śmietany :) 1. PLACKI:: starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko mąkę przyprawy i startą cebule. Placki smażymy duże na średniej patelni z odrobina oleju. GULASZ: cebule i czosnek podsmażamy na dużym ogniu , dodajemy mięso pokrojone w małą kostkę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, wegeta, sól, pieprz, papryka słodka, oregano). Całość zalewamy wywarem z kostki rosołowej i dusimy na małym ogniu ok godz. Gdy mięsko jest juz mięciutkie rozrabiamy w szklance wody 3 łżki mąki i zmieszane dodajemy do gotującego się gulaszu żeby zgęstniał.

Porady

Placki dobrze smakują z surówką z czerwonej kapusty. Osobiście uwielbiam je jeść z odrobiną śmietany i ketchupu.

Komentarze

Podobne przepisy