Placki węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PLACKI:: starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko mąkę przyprawy i startą cebule. Placki smażymy duże na średniej patelni z odrobina oleju. GULASZ: cebule i czosnek podsmażamy na dużym ogniu , dodajemy mięso pokrojone w małą kostkę i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, wegeta, sól, pieprz, papryka słodka, oregano). Całość zalewamy wywarem z kostki rosołowej i dusimy na małym ogniu ok godz. Gdy mięsko jest juz mięciutkie rozrabiamy w szklance wody 3 łżki mąki i zmieszane dodajemy do gotującego się gulaszu żeby zgęstniał.
Porady
Placki dobrze smakują z surówką z czerwonej kapusty. Osobiście uwielbiam je jeść z odrobiną śmietany i ketchupu.
Komentarze